Punjab GK: MCQ-Part 3

Punjab GK: MCQ-Part 3

Punjab GK is of utmost importance in the preparation of various government exams in Punjab. These will be helpful in the exams of Naib Tehsildar, Punjab Patwari, PSPCL and other government exams where the section of the Punjab GK is being asked.

Click here to read the first part.

Click here to read the second part.

Click here to Join and Attempt Naib Tehsildar 2021 Test Series here.

Click here to Join and Attempt the Test Series for Punjab Patwari 2021 here.

The answers to these questions have been provided at the end of the post. Please share this with your friends who are preparing for government exams.

1. Early man started manufacturing earthen jars in which of the following ages?
A. Mesolithic age
B. Neolithic age
C. Palaeolithic age
D. None of above

2. Harappan civilization belongs to which of the following periods?
A. Stone Age period
B. Bronze Age period
C. Copper Age period
D. Iron Age period

3. Proto historic sites at Harappa were first of all excavated by?
A. Dr R. D. Banerjee
B. Daya Ram Sahni
C. Dr. B. R. Sharma
D. None of above

4. After Greeks, Punjab was occupied by?
A. Parthians
B. Kushans
C. Shakas
D. Sungas

5. Who amongst the following are known to strike gold coins of Yupa type?
A. Samudra Gupta

B. Sri Gupia
C. Chandra Gupta- 1
D. Chandra Gupta- II

6. The Chinese traveler Hiuen Tsang, who visited India at the time of Harshavardhana, talked highly of which area of Punjab?
A. Rupnagar
B. Bara
C. Sanghol
D. Sirhind

7. Slave dynasty was founded by?
A. Illutmish
B. Razia Sultan
C. Qutb-din Aibak
D. Jalal- ud-din Yakut

8. The founder of Tughlaq dynasty in India was?
A. Ghiasu- ud – din Tughlaq
B. Muhammad Tughlaq
C. Firozshah Tughlaq
D. None of above

9. Who amongst the following had been the
Governor of Punjab on behalf of Timur?
A. Changez Khan
B. Khizr Khan
C. Sultan Shah Lodhi
D. Mubarak Shah

10. Lodhi dynasty was founded by?
A. Sikandar Lodhi
B. Muhammad Lodhi
C. Behlol Lodhi
D. None of above

11. Word ‘Sikh’ owes its origin which of the following languages?
A. Sanskrit
B. Greek
C. Roman
D. Pal

12. ‘Sidh Gosht’ is a composition of which of the following Gurus?
A. Guru Amar Das ji
B. Guru Nanak Dev ji
C. Guru Angad Dev ji
D. Guru Gobind Singh ji

13. Guru Nanak Dev ji attained enlightenment at the bank of which of the following rivers?
A. River Ganga
B. River Bein
C. River Ramsar
D. River Satluj

14. ‘Khadur Sahib’ was founded by which of the following Sikh Gurus?
A. Guru Angad Devji
B. Guru Amar Das ji
C. Guru Arjan Devji
D. None of above

15. ‘Manji Pratha’- to spread the message of Guru Nanak Dev ji, was started by whom of the following?
A. Guru Amar Das ji
B. Guru Arjan Devji
C. Guru Ram Das ji
D. Guru Angad Devji

Answers:

  1. B
  2. B
  3. B
  4. C
  5. A
  6. D
  7. C
  8. A
  9. B
  10. C
  11. A
  12. B
  13. B
  14. A
  15. A

Leave a Reply