Daily Quiz: 29th and 30th April

Daily Quiz: 29th and 30th April

1. The Ottawa International Writers Festival is a literary festival which takes place on ?

A) 28 april

B) 30 april

C) 29 april

2. DRDO recently conducted successful maiden test firing of the 5th generation Python-5 missile. The state of the art missile is which type of missile?

A) Air-to-Air Missile

B) Surface-to-Air Missile

C) Air-to-Surface Missile

D) Surface-to-Surface Missile

3. What is the latest GDP Growth rate estimate of India in fiscal year 2021-22 as per the ADB?

A) 9%

B) 11%

C) 13%

D) 10%

4. Who has been appointed as the new Managing Director and CEO of National Commodity and Derivatives Exchange Ltd (NCDEX)?

A) Arun Raste

B) Vijay Kumar Venkataraman

C) Atul Roongta

D) Viral Davda

5. Which country has launched a robot prototype named as ‘NEO-01’ to clear space debris?

A) Russia

B) China

C) United States

D) Israel

6. When is the International Dance Day observed globally?

A) 27 April

B) 28 April

C) 29 April

D) 30 April

7. Manoj Das, who has passed away recently was a renowned author of English and______?

A) Odia

B) Bengali

C) Hindi

D) Marathi

8. IHS MArkit has projected the GDP growth rate of India in FY22 at what percent?

A) 10.5%

B) 12.4%

C) 11%

D) 9.6%

9. What is the name given by Chinese space agency to its first Mars Rover, launched in Tianwen-1  mission?

A) Zhurong

B) Huoxing

C) Tianwen

D) Hongyi

10. Amit Banerjee, has been recently roped in as the new Chairman & Managing Director (CMD) of which PSU?

A) NTPC Limited

B) BEML Limited

C) ONGC Limited

D) BSNL Limited

11. India with which country has announced to establish ‘2+2 ministerial dialogue’ between foreign and defence ministers?

A) Russia

B) France

C) Israel

D) USA

12. Which country is going to spend 747 million dollars for upgrading four defence bases to boost Indo-Pacific engagements?

A) China

B) Japan

C) Australia

D) Indonesia

13. Who among the following has become the first Indian woman to get ‘Wild Innovator Award’ 2021?

A) Antara Banerjee

B) Shobhna Kapoor

C) Sonu Gandhi

D) Krithi K Karanth

14. What was the theme for International Dance Day 2021?

A) Purpose of dance

B) Dance and Spirituality

C) Art of dance

D) Celebrate Dance

15.Who is the current Prime Minister of Australia?

A) Justin Trudeau

B) Sanna Marin

C) Dmitry Medvedev

D) Scott Morrison

16.Which of the following UT of India becomes the first large territory to get organic certification?

A) Chandigarh

B) Dadra and Nagar Haveli

C) Daman and Diu

D) Andaman and Nicobar

17. Which of the following article in the Constitution of India deals with Appointment of acting Chief Justice?

A) Article 223

B) Article 224

C) Article 225

D) Article 226

18. Which country has topped the Chandler Good Government Index (CGGI) 2021?

A) Sweden

B) Greece

C) Norway

D) Finland

19.Who was Dadudan Gadhvi, recently seen in news?

A) Sufi Poet

B) Gujarati poet

C) Odia Poet

D) Bengali Poet

20. The Central government has notified the appointment of Justice Rajesh Bindal as the acting Chief Justice of which High Court?

A) Calcutta High Court

B) Mumbai High Court

C) New Delhi High Court

D) Allahabad High Court

Answers:

  1. C
  2. A
  3. B
  4. A
  5. B
  6. C
  7. A
  8. D
  9. A
  10. B
  11. A
  12. C
  13. D
  14. A
  15. D
  16. D
  17. A
  18. D
  19. B
  20. A

Leave a Reply